Instrukcja Obsługi Maciory - "Rozród"
Kiedy?
- Podstawowe zagadnienia z hodowli zwierząt – genetyka, program hodowlany, wartość hodowlana, remont stada, indeks etc.
- Loszka hodowlana/loszka remontowa – utrzymanie, technologia, selekcja, identyfikacja.
- Zakup zwierząt hodowlanych: transport, status zdrowotny, fenotyp, plan zasiedleń, kwarantanna, aklimatyzacja.
- Rozród – fizjologia, technika, metody, sprzęt.
- Kontrola wskaźników rozpłodowych.
- Utrzymanie zwierząt w sektorze krycia, w sektorze kontrolnym, w sektorze utrzymania grupowego w zależności od systemu technologicznego.
- Dobrostan i opieka nad maciorami prośnymi.
- Ochrona zdrowia, monitoring statusu zdrowotnego, program profilaktyczny.
- Nasienie – podstawowe informacje z zakresu produkcji, opakowania, żywotność, transport nasienia, przechowywanie, wykorzystanie.

Dr Marian Porowski
Absolwent Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Od wielu lat dzierży miano jednego z najlepszych specjalistów medycyny weterynaryjnej w Polsce.

Mgr inż. Szymon Sygit
Mgr inż zootechniki. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Szczecinie. Manager wyższego szczebla wielkotowarowych ferm matecznych, kierownik produkcji i brygadzista sektora rozrodu z ponad 20-letnim stażem. Od wielu lat zarządza kilkutysięcznymi stadami macior, ma szerokie doświadczenia w prowadzeniu zarówno stad hodowlanych, jak i towarowych. Posiada wszechstronną zdolność w kierowaniu licznymi zespołami pracowników. Od 2015 roku prowadzi hodowlę świń w standardzie „bez użycia antybiotyków” w podwyższonym standardzie dobrostanu.

Mgr inż. Karolina Krasicka
Mgr inż. Zootechniki. Specjalista z zakresu bioasekuracji i produkcji trzody chlewnej, Posiadająca wieloletnie doświadczenie w standaryzowaniu produkcji zwierzęcej i wdrażaniu procedur operacyjnych w stadach wielkotowarowych oraz indywidualnych.