Szkolenie K2 Agro dla Audytorów w Rolnictwie

Audyt Bioasekuracji w Praktyce

Szkolenie jest skierowane do audytorów i doradców w rolnictwie, w szczególności osób przeprowadzających audyty w zakresie bioasekuracji w gospodarstwach rolnych. Naszym celem jest dostarczenie aktualnej, praktycznej wiedzy, wspartej międzynarodowymi standardami i przykładami wdrażania skutecznych systemów bioasekuracyjnych.

 

Uczestnicy uzyskają kompetencje niezbędne do:

 

  • Prawidłowej oceny ryzyka biologicznego w gospodarstwach,
  • Stosowania skutecznych narzędzi audytowych,
  • Formułowania praktycznych rekomendacji dla rolników,
  • Interpretacji wymogów prawnych oraz dobrych praktyk bioasekuracyjnych.

Koszt szkolenia to 1390 zł netto / osobę.

Ilość miejsc ograniczona.

Warszawa/Łódź

Dokładna lokalizacja zostanie podana kilka dni przed szkoleniem.

27 maja 2025 r.

W godzinach od 10:00 do 17:00

Program szkolenia
Moduł I

Technika i metodyka przeprowadzania audytów, kontroli i zadań doradczych w rolnictwie

  • Wprowadzenie do audytu

  • Cel i rodzaje audytu

  • Zadania w zakresie doradztwa

  • Planowanie zadania audytowego
    Audyt wewnętrzny a audyt zewnętrzny

  • Zbieranie informacji

  • Dobór metody audytowania

  • Analiza, ocena, dokumentacja oraz nadzór nad zadaniem audytowym i doradczym

  • Informowanie o wynikach i monitorowanie postępów

  • Przykład przeprowadzania audytu i doradztwa na podstawie audytu bioaskuracji

Moduł II

Psychologiczne aspekty audytu i ich wpływ na ludzi oraz organizacje z perspektywy audytora oraz audytowanego.

  • Wpływ aspektów psychologicznych i emocjonalnych na skuteczne przeprowadzanie audytów oraz przyczynianie się do poprawy jakości pracy w przedsiębiorstwach i gospodarstwach.
  • Stres i presja
  • Percepcja oceny
  • Relacje interpersonalne
  • Wpływ audytu na motywacje i zaangażowanie
  • Opis idealnego audytora/doradcy
Moduł III

Biochcek jako narzędzie do oceny poziomu bioasekuracji w stadach trzody chlewnej, bydła oraz drobiu

  • Informacje na temat narzędzia Biocheck:
  • Metody i instrukcja korzystania z narzędzia do oceny poziomu bioasekuracji
  • Audyt bioasekuracji z uwzględnieniem specyfiki produkcji – dób – brojlery, kury, nioski, produkcja materiału genetycznego; trzoda chlewna –cykl zamknięty/otwarty; bydło -bydło mleczne, mięsne
  • Wpływ monitorowania poziomu bioasekuracji na wyniki produkcyjne
  • O tym jak rozmawiać o bezpieczeństwie biologicznym i jak przekonać ludzi do inwestowania w bioasekurację stada
Zapisz się online
Dołącz do uczestników szkolenia
Prelegenci

Prof. Dr. Jeroen Dewulf

Wybitny weterynarz i badacz epidemiologii weterynaryjnej, profesor zwyczajny na Uniwersytecie w Gandawie. Specjalizuje się w badaniach nad stosowaniem i opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe, zapobieganiu chorobom zwierząt oraz bioasekuracji. Kieruje Zakładem Epidemiologii Weterynaryjnej oraz Zakładem Chorób Wewnętrznych, Rozrodu i Medycyny Populacyjnej. Opiekuje się ponad 10 doktorantami, jest współautorem ponad 400 publikacji naukowych i ma indeks H > 74.
Współzałożyciel spółki spin-off Biocheck.Gent, koordynator unijnego projektu BIOSECURE, aktywny członek wielu komitetów naukowych, w tym Belgijskiej Federalnej Agencji ds. Żywności i Instytutu Leków Weterynaryjnych (SDa). Przewodniczy grupie roboczej Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH) ds. bioasekuracji.
Autor książek o bioasekuracji i ograniczaniu stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt, ceniony prelegent na międzynarodowych konferencjach.

Mgr inż. Karolina Krasicka

Mgr inż. zootechniki – specjalista w zakresie bioasekuracji i produkcji trzody chlewnej. Wieloletni audytor wewnętrzny i trener w zintegrowanej pionowo firmie prowadzącej produkcję żywca i wieprzowiny w Polsce oraz w krajach Europy Wschodniej. Członek Europejskiej Grupy ds. Kompartmentalizacji ASF.
Ekspert w opracowywaniu Planów Bezpieczeństwa Biologicznego dla podmiotów indywidualnych oraz gospodarstw wielkotowarowych utrzymujących trzodę chlewną, drób oraz bydło. Wieloletnie doświadczenie w standaryzacji produkcji zwierzęcej oraz wdrażaniu operacyjnych procedur produkcyjnych i operacyjnych.