Minimalizacja Zużycia Antybiotyków w Produkcji Wieprzowiny
Wzrost świadomości dotyczącej ograniczania stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej jako jedno z kluczowych wyzwań dla branży rolniczej. Nasze szkolenie ma na celu przekazanie praktycznej
wiedzy i narzędzi pozwalających skutecznie minimalizować zużycie antybiotyków w produkcji trzody chlewnej, bez pogarszania zdrowotności stada i efektywności produkcji.
Uczestnicy dowiedzą się:
- Jakie strategie profilaktyczne skutecznie zmniejszają potrzebę stosowania antybiotyków.
- Jak wdrażać zasady poprawnej bioasekuracji na fermach.
- Jak monitorować i analizować dane dotyczące konsumpcji antybiotyków.
- Jakie są nowe regulacje krajowe i europejskie w zakresie ograniczania antybiotyków.
Koszt szkolenia to 1390 zł netto / osobę.

Warszawa/Łódź
Dokładna lokalizacja zostanie podana kilka dni przed szkoleniem.

26 maja 2025 r.
W godzinach od 10:00 do 16:00


Antybiotykooporność i narzędzia jej ograniczania
Prelegent: Artur Zalewski – One Health Consulting
- Zagadnienie antybiotykooporności (MSR) i prognozy na przyszłość.
- Kategoryzacja środków przeciwdrobnoustrojowych.
- Światowe i europejskie trendy w konsumpcji antybiotyków w produkcji zwierzęcej.
- Legislacja krajowa i europejska w zakresie ograniczania zużycia antybiotyków.
- Narzędzia do monitoringu zużycia antybiotyków w UE.
Wpływ bioasekuracji na ograniczenie stosowania antybiotyków
Prelegent: Prof. dr Jeroen Dewulf – Uniwersytet w Gandawie (Ghent University)
- Wpływ bioasekuracji na konsumpcję antybiotyków w produkcji zwierzęcej.
- Przegląd praktyk produkcyjnych i wyników badań naukowych na świecie.
Produkcja trzody chlewnej bez antybiotyków – studium przypadku
Prelegent: Szymon Sygit – Goodvalley
- Produkcja trzody chlewnej bez antybiotyków – od urodzenia do uboju (ferma 5000 macior).
- Specyfika produkcji i reżim sanitarny.
- Trening załogi i współpraca z działem weterynarii.
- Profilaktyka i leczenie.
- Wyniki produkcyjne i czynniki sukcesu.
Zarządzanie procesem produkcji jako klucz do ograniczenia antybiotyków
Prelegent: Karolina Krasicka – K2Agro
- Planowanie procesu produkcji wieprzowiny bez antybiotyków:
- Przykład produkcji na rynek amerykański – produkcja liniowa (ferma 5000 macior,
integracja pionowa). - Przykład produkcji na rynek polski – indywidualni rolnicy (integracja pozioma).
- Przykład produkcji na rynek amerykański – produkcja liniowa (ferma 5000 macior,
- Obniżenie zużycia antybiotyków poprzez zarządzanie produkcją i podniesienie poziomu bioasekuracji – przykład rodzinnej fermy (280 macior, zmiany na przestrzeni 2 lat).
Panel dyskusyjny i konsultacje z ekspertami
Otwarte pytania i odpowiedzi, możliwość konsultacji z prelegentami.

Prof. Dr. Jeroen Dewulf
Wybitny weterynarz i badacz epidemiologii weterynaryjnej, profesor zwyczajny na Uniwersytecie w
Gandawie. Specjalizuje się w badaniach nad stosowaniem i opornością na środki
przeciwdrobnoustrojowe, zapobieganiu chorobom zwierząt oraz bioasekuracji. Kieruje Zakładem
Epidemiologii Weterynaryjnej oraz Zakładem Chorób Wewnętrznych, Rozrodu i Medycyny
Populacyjnej. Opiekuje się ponad 10 doktorantami, jest współautorem ponad 400 publikacji
naukowych i ma indeks H > 74.
Współzałożyciel spółki spin-off Biocheck.Gent, koordynator unijnego projektu BIOSECURE, aktywny
członek wielu komitetów naukowych, w tym Belgijskiej Federalnej Agencji ds. Żywności i Instytutu
Leków Weterynaryjnych (SDa). Przewodniczy grupie roboczej Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt
(WOAH) ds. bioasekuracji.
Autor książek o bioasekuracji i ograniczaniu stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt, ceniony
prelegent na międzynarodowych konferencjach.

Lek.wet. Artur Zalewski
Lekarz weterynarii, specjalista chorób świń, założyciel i właściciel One Health Consulting. Od 1995 roku związany z branżą farmacji weterynaryjnej. Pracował dla stowarzyszenia POLPROWET, reprezentującego ponad 80% rynku leków dla zwierząt w Polsce oraz dla Animalhealth Europe – międzynarodowej organizacji pozarządowej reprezentującej branżę weterynaryjną w Europie. Konsultuje i doradza firmom, grupom interesu i stowarzyszeniom zainteresowanym działalnością w segmencie zdrowia zwierząt i koncepcji „Jedno zdrowie”.

Mgr inż. Karolina Krasicka
Mgr inż. zootechniki – specjalista w zakresie bioasekuracji i produkcji trzody chlewnej. Wieloletni
audytor wewnętrzny i trener w zintegrowanej pionowo firmie prowadzącej produkcję żywca i
wieprzowiny w Polsce oraz w krajach Europy Wschodniej. Członek Europejskiej Grupy ds.
Kompartmentalizacji ASF.
Ekspert w opracowywaniu Planów Bezpieczeństwa Biologicznego dla podmiotów indywidualnych
oraz gospodarstw wielkotowarowych utrzymujących trzodę chlewną, drób oraz bydło. Wieloletnie
doświadczenie w standaryzacji produkcji zwierzęcej oraz wdrażaniu operacyjnych procedur
produkcyjnych i operacyjnych.

Mgr inż. Szymon Sygit
Mgr inż zootechniki. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Szczecinie. Manager wyższego szczebla wielkotowarowych ferm matecznych, kierownik produkcji i brygadzista sektora rozrodu z ponad 20-letnim stażem. Od wielu lat zarządza kilkutysięcznymi stadami macior, ma szerokie doświadczenia w prowadzeniu zarówno stad hodowlanych, jak i towarowych. Posiada wszechstronną zdolność w kierowaniu licznymi zespołami pracowników. Od 2015 roku prowadzi hodowlę świń w standardzie „bez użycia antybiotyków” w podwyższonym standardzie dobrostanu.