Audyt Bioasekuracji w Praktyce
Szkolenie jest skierowane do audytorów i doradców w rolnictwie, w szczególności osób przeprowadzających audyty w zakresie bioasekuracji w gospodarstwach rolnych. Naszym celem jest dostarczenie aktualnej, praktycznej wiedzy, wspartej międzynarodowymi standardami i przykładami wdrażania skutecznych systemów bioasekuracyjnych.
Uczestnicy uzyskają kompetencje niezbędne do:
- Prawidłowej oceny ryzyka biologicznego w gospodarstwach,
- Stosowania skutecznych narzędzi audytowych,
- Formułowania praktycznych rekomendacji dla rolników,
- Interpretacji wymogów prawnych oraz dobrych praktyk bioasekuracyjnych.
Koszt szkolenia to 1390 zł netto / osobę.

Warszawa/Łódź
Dokładna lokalizacja zostanie podana kilka dni przed szkoleniem.

27 maja 2025 r.
W godzinach od 10:00 do 17:00


Technika i metodyka przeprowadzania audytów, kontroli i zadań doradczych w rolnictwie
Wprowadzenie do audytu
Cel i rodzaje audytu
Zadania w zakresie doradztwa
Planowanie zadania audytowego
Audyt wewnętrzny a audyt zewnętrznyZbieranie informacji
Dobór metody audytowania
Analiza, ocena, dokumentacja oraz nadzór nad zadaniem audytowym i doradczym
Informowanie o wynikach i monitorowanie postępów
Przykład przeprowadzania audytu i doradztwa na podstawie audytu bioaskuracji
Psychologiczne aspekty audytu i ich wpływ na ludzi oraz organizacje z perspektywy audytora oraz audytowanego.
- Wpływ aspektów psychologicznych i emocjonalnych na skuteczne przeprowadzanie audytów oraz przyczynianie się do poprawy jakości pracy w przedsiębiorstwach i gospodarstwach.
- Stres i presja
- Percepcja oceny
- Relacje interpersonalne
- Wpływ audytu na motywacje i zaangażowanie
- Opis idealnego audytora/doradcy
Biochcek jako narzędzie do oceny poziomu bioasekuracji w stadach trzody chlewnej, bydła oraz drobiu
- Informacje na temat narzędzia Biocheck:
- Metody i instrukcja korzystania z narzędzia do oceny poziomu bioasekuracji
- Audyt bioasekuracji z uwzględnieniem specyfiki produkcji – dób – brojlery, kury, nioski, produkcja materiału genetycznego; trzoda chlewna –cykl zamknięty/otwarty; bydło -bydło mleczne, mięsne
- Wpływ monitorowania poziomu bioasekuracji na wyniki produkcyjne
- O tym jak rozmawiać o bezpieczeństwie biologicznym i jak przekonać ludzi do inwestowania w bioasekurację stada

Prof. Dr. Jeroen Dewulf
Wybitny weterynarz i badacz epidemiologii weterynaryjnej, profesor zwyczajny na Uniwersytecie w
Gandawie. Specjalizuje się w badaniach nad stosowaniem i opornością na środki
przeciwdrobnoustrojowe, zapobieganiu chorobom zwierząt oraz bioasekuracji. Kieruje Zakładem
Epidemiologii Weterynaryjnej oraz Zakładem Chorób Wewnętrznych, Rozrodu i Medycyny
Populacyjnej. Opiekuje się ponad 10 doktorantami, jest współautorem ponad 400 publikacji
naukowych i ma indeks H > 74.
Współzałożyciel spółki spin-off Biocheck.Gent, koordynator unijnego projektu BIOSECURE, aktywny
członek wielu komitetów naukowych, w tym Belgijskiej Federalnej Agencji ds. Żywności i Instytutu
Leków Weterynaryjnych (SDa). Przewodniczy grupie roboczej Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt
(WOAH) ds. bioasekuracji.
Autor książek o bioasekuracji i ograniczaniu stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt, ceniony
prelegent na międzynarodowych konferencjach.

Mgr inż. Karolina Krasicka
Mgr inż. zootechniki – specjalista w zakresie bioasekuracji i produkcji trzody chlewnej. Wieloletni
audytor wewnętrzny i trener w zintegrowanej pionowo firmie prowadzącej produkcję żywca i
wieprzowiny w Polsce oraz w krajach Europy Wschodniej. Członek Europejskiej Grupy ds.
Kompartmentalizacji ASF.
Ekspert w opracowywaniu Planów Bezpieczeństwa Biologicznego dla podmiotów indywidualnych
oraz gospodarstw wielkotowarowych utrzymujących trzodę chlewną, drób oraz bydło. Wieloletnie
doświadczenie w standaryzacji produkcji zwierzęcej oraz wdrażaniu operacyjnych procedur
produkcyjnych i operacyjnych.