Bioasekuracja
i dobrostan w transporcie trzody chlewnej
Koszt szkolenia to 1390 zł netto / osobę.

Poznań
Dokładna lokalizacja zostanie podana kilka dni przed szkoleniem.

7 maja 2025 r.
W godzinach od 10:00 do 16:00


ORGANIZACJA I STANDARDY
- Organizacja produkcji zwierzęcej i rola działu transportu żywych zwierząt
- Struktura organizacyjna Znaczenie ekonomiczne i technologiczne transportu żywych zwierząt
- Przewóz poszczególnych grup wiekowych i technologicznych zwierząt
- Organizacja bazy transportowej, myjni dla samochodów, wypażarki
- Zakres odpowiedzialności
- Komunikacja w procesie – producent świń – konwojent zwierząt – zakłady mięsne – ITD – PIW
- Współpraca pomiędzy działami
BIOASEKURACJA
- Sytuacja epizootyczna w Polsce i Europie, aktywne obszary zapowietrzone
- ASF, pryszczyca, ptasia grypa – zwalczanie, profilaktyka
- Zasady bioasekuracji w transporcie zwierzęcym
- Czystość i dezynfekcja pojazdów
- Postępowanie w obrębie fermy, podczas transportu, w zakładach mięsnych – poruszanie się w poszczególnych strefach
- Kwarantanna
- Ubrania, obuwie, posiłki, higiena kierowcy
- Sprzęt i wyposażenie kierowcy i samochodu, organizacja bazy transportowej
- Kontrole drogowe, postoje, przeładunek zwierząt
- Kolizje drogowe z dzikimi zwierzętami
- Kontrole i dokumentacja
DOBROSTAN ZWIERZĄT
- Podstawy prawne i odpowiedzialność
- Przewodnik dobrych praktyk w transporcie
- Kierowca jako opiekun zwierząt
- Czynniki stresogenne
- Wymagania pojazdu – zasady załadunku i wyładunku
- Przewóz zwierząt w trudnych warunkach pogodowych
- Przewozy powyżej 8h, czas oczekiwania, miejsca odpoczynku zwierząt
- Dokumentacja i kontrole
- Identyfikowalność
- Wpływ transportu na jakość mięsa, wady mięsa, zasady postepowania, znaczenie ekonomiczne
AWARIE I WYPADKI
- Plan na wypadek awarii w transporcie
- Powiadomienie służb – gestia
- Upadek, zranienie, konieczność uśmiercenia zwierzęcia
- Kolizja z dzikiem
- Awaria, wypadek drogowy – zasady postępowania
- Samochód zastępczy, zasady przeładunku zwierząt
- Przestoje, opóźnienie, plan awaryjny w zakładach ubojowych

Arkadiusz Wasiczek
Absolwent wydziału zootechnicznego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz programu dla stażystów
Iowa State University (USA).
Posiada wieloletnie doświadczenie produkcyjne i hodowlane zdobywane na fermach polskich,
brytyjskich i amerykańskich. Pracował w firmie PIC gdzie był odpowiedzialny za sprzedaż i kontrolę jakości produktu a następnie
za wprowadzanie i kontrolę programu hodowlanego PIC na terenie Europy Centralnej oraz Afryki.
Następnie pełnił stanowisko
dyrektora naukowo-technicznego (AgriPlus, Animex) gdzie miedzy innymi jego odpowiedzialnością była kontrola i szkolenia
z zakresu dobrostanu zwierząt od fermy do ich uboju w zakładach mięsnych.
Obecnie rozwija swoje doświadczenie zawodowe w firmie Hagric Woźniecki kontrolując i szkoląc zarówno hodowców
jak i kierowców transportujących zwierzęta.

Paweł Stępień
Absolwent Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki.
Przez ponad 15 lat Kierownik Transportu w "Agri Plus" Sp. z o.o.. Na swoim stanowisku zajmował się min. organizacją i nadzorem nad
transportem żywych zwierząt, pasz oraz surowców do produkcji pasz. Prowadził szkolenia i kontrole m.in. z zakresu bioasekuracji,
dobrostanu zwierząt oraz dobrych praktyk w obsłudze zwierząt.
Zarządzał zespołem 27 kierowców oraz flotą m.in. 44 pojazdów do
transportu zwierząt oraz 230 pojazdów osobowych. Nadzorował monitoringiem GPS pojazdów, BHP, procedurami wewnętrznymi,
współpracował z Inspekcją Weterynaryjną i Inspekcją Transportu Drogowego

Karolina Krasicka
Absolwentka wydziału zootechnicznego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez 10 lat pracowała w międzynarodowej firmie
Goodvalley.
Wieloletnie doświadczenie produkcyjne i hodowlane zdobywane na fermach w Polsce, Europie Zachodniej i Ukrainie.
Piastowała stanowisko oficera ds. badań i rozwoju oraz stała na czele operacyjnego audytu wewnętrznego w firmie zintegrowanej
pionowo produkującej na bazie 44 000 macior.
Na swoim stanowisku odpowiedzialna była za wprowadzanie najwyższych standardów
bioasekuracji i dobrostanu zwierząt w produkcji zwierzęcej oraz dziale transportu zwierząt.
Organizowała eksport i import zwierząt hodowlanych z krajów europejskich i Kanady oraz na Ukrainę.
Wdrażała standardy jakości
produkcji tj. RWA, Global GAP, QS i inne. Od ponad 4 lat pracuje jako niezależny konsultant branży rolnej, współpracuje z producentami
indywidualnymi, podmiotami zintegrowanymi, organizacjami branżowymi i administracją państwową w zakresie bioasekuracji
i dobrostanu zwierząt. Uczestniczyła w opracowaniu wytycznych ds. uśmiercania zwierząt oraz międzynarodowej grupie
ds. kompartmentalizacji ASF.