Szkolenie K2 Agro

Bioasekuracja
i dobrostan w transporcie trzody chlewnej

K2 Agro zaprasza na specjalistyczne szkolenie dedykowane Kierowcom/Konwojentom żywych zwierząt, Koordynatorom transportu żywca oraz Specjalistów z zakresu dobrostanu zwierząt.

Koszt szkolenia to 1390 zł netto / osobę.

Ilość miejsc ograniczona.

Poznań

Dokładna lokalizacja zostanie podana kilka dni przed szkoleniem.

7 maja 2025 r.

W godzinach od 10:00 do 16:00

Program szkolenia
Moduł I

ORGANIZACJA I STANDARDY

  • Organizacja produkcji zwierzęcej i rola działu transportu żywych zwierząt
  • Struktura organizacyjna Znaczenie ekonomiczne i technologiczne transportu żywych zwierząt
  • Przewóz poszczególnych grup wiekowych i technologicznych zwierząt
  • Organizacja bazy transportowej, myjni dla samochodów, wypażarki
  • Zakres odpowiedzialności
  • Komunikacja w procesie – producent świń – konwojent zwierząt – zakłady mięsne – ITD – PIW
  • Współpraca pomiędzy działami
Moduł II

BIOASEKURACJA

  • Sytuacja epizootyczna w Polsce i Europie, aktywne obszary zapowietrzone
  • ASF, pryszczyca, ptasia grypa – zwalczanie, profilaktyka
  • Zasady bioasekuracji w transporcie zwierzęcym
  • Czystość i dezynfekcja pojazdów
  • Postępowanie w obrębie fermy, podczas transportu, w zakładach mięsnych – poruszanie się w poszczególnych strefach
  • Kwarantanna
  • Ubrania, obuwie, posiłki, higiena kierowcy
  • Sprzęt i wyposażenie kierowcy i samochodu, organizacja bazy transportowej
  • Kontrole drogowe, postoje, przeładunek zwierząt
  • Kolizje drogowe z dzikimi zwierzętami
  • Kontrole i dokumentacja
Moduł III

DOBROSTAN ZWIERZĄT

  • Podstawy prawne i odpowiedzialność
  • Przewodnik dobrych praktyk w transporcie
  • Kierowca jako opiekun zwierząt
  • Czynniki stresogenne
  • Wymagania pojazdu – zasady załadunku i wyładunku
  • Przewóz zwierząt w trudnych warunkach pogodowych
  • Przewozy powyżej 8h, czas oczekiwania, miejsca odpoczynku zwierząt
  • Dokumentacja i kontrole
  • Identyfikowalność
  • Wpływ transportu na jakość mięsa, wady mięsa, zasady postepowania, znaczenie ekonomiczne
Moduł IV

AWARIE I WYPADKI

  • Plan na wypadek awarii w transporcie
  • Powiadomienie służb – gestia
  • Upadek, zranienie, konieczność uśmiercenia zwierzęcia
  • Kolizja z dzikiem
  • Awaria, wypadek drogowy – zasady postępowania
  • Samochód zastępczy, zasady przeładunku zwierząt
  • Przestoje, opóźnienie, plan awaryjny w zakładach ubojowych
Zapisz się online
Dołącz do uczestników szkolenia
Prelegenci

Arkadiusz Wasiczek

Absolwent wydziału zootechnicznego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz programu dla stażystów Iowa State University (USA).
Posiada wieloletnie doświadczenie produkcyjne i hodowlane zdobywane na fermach polskich, brytyjskich i amerykańskich. Pracował w firmie PIC gdzie był odpowiedzialny za sprzedaż i kontrolę jakości produktu a następnie za wprowadzanie i kontrolę programu hodowlanego PIC na terenie Europy Centralnej oraz Afryki.
Następnie pełnił stanowisko dyrektora naukowo-technicznego (AgriPlus, Animex) gdzie miedzy innymi jego odpowiedzialnością była kontrola i szkolenia z zakresu dobrostanu zwierząt od fermy do ich uboju w zakładach mięsnych. Obecnie rozwija swoje doświadczenie zawodowe w firmie Hagric Woźniecki kontrolując i szkoląc zarówno hodowców jak i kierowców transportujących zwierzęta.

Paweł Stępień

Absolwent Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki.
Przez ponad 15 lat Kierownik Transportu w "Agri Plus" Sp. z o.o.. Na swoim stanowisku zajmował się min. organizacją i nadzorem nad transportem żywych zwierząt, pasz oraz surowców do produkcji pasz. Prowadził szkolenia i kontrole m.in. z zakresu bioasekuracji, dobrostanu zwierząt oraz dobrych praktyk w obsłudze zwierząt.
Zarządzał zespołem 27 kierowców oraz flotą m.in. 44 pojazdów do transportu zwierząt oraz 230 pojazdów osobowych. Nadzorował monitoringiem GPS pojazdów, BHP, procedurami wewnętrznymi, współpracował z Inspekcją Weterynaryjną i Inspekcją Transportu Drogowego

Karolina Krasicka

Absolwentka wydziału zootechnicznego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez 10 lat pracowała w międzynarodowej firmie Goodvalley.
Wieloletnie doświadczenie produkcyjne i hodowlane zdobywane na fermach w Polsce, Europie Zachodniej i Ukrainie. Piastowała stanowisko oficera ds. badań i rozwoju oraz stała na czele operacyjnego audytu wewnętrznego w firmie zintegrowanej pionowo produkującej na bazie 44 000 macior.
Na swoim stanowisku odpowiedzialna była za wprowadzanie najwyższych standardów bioasekuracji i dobrostanu zwierząt w produkcji zwierzęcej oraz dziale transportu zwierząt. Organizowała eksport i import zwierząt hodowlanych z krajów europejskich i Kanady oraz na Ukrainę.
Wdrażała standardy jakości produkcji tj. RWA, Global GAP, QS i inne. Od ponad 4 lat pracuje jako niezależny konsultant branży rolnej, współpracuje z producentami indywidualnymi, podmiotami zintegrowanymi, organizacjami branżowymi i administracją państwową w zakresie bioasekuracji i dobrostanu zwierząt. Uczestniczyła w opracowaniu wytycznych ds. uśmiercania zwierząt oraz międzynarodowej grupie ds. kompartmentalizacji ASF.